TAZE FASULYE KONSERVESİ

21 Eylül 2009 Pazartesi0 yorum

Fasulyekonservesi
Malzemeler
: ( 4 adet kiloluk kavanoz)

  • 2 kilo taze fasulye
  • 2 litre sıcaksu
  • 4 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

  1. Taze, körpe, kılçıksız fasulyeler seçilmelidir.
  2. Fasulyeler birkaç kez, akar suda iyice yıkanır.
  3. Uçları, varsa kılçıkları temizlenerek, istenen uzunlukta doğranır. Kaynar suda veya buharda beş dakika haşlanır.
  4. Fasulyeler bir süzgece alınır, haşlama suyu süzülerek atılır.
  5. Önceden iyice temizlenmiş, yıkanmış ve kaynar suda bekletilen kavanozlara, fasulyeler sıcak haldeyken, sıkıca doldurulur.
  6. Kavanozları doldururken soğuk fayans veya mermer üzerine koymak, ani ısı farklılığından dolayı çatlamaya yol açabilir. Bu nedenle bir tahta veya bez üzerinde doldurmak ya da doldurmadan önce kavanozları sıcak buhara tutmak yararlı olacaktır.
  7. Kavanozların dibine ve fasulyelerin üstüne birer dilim domates konur.
  8. Bir kiloluk kavanozlara bir tatlı kaşığı, yarım kiloluk kavanozlara yarım tatlı kaşığı tuz konur.
  9. Fasulyeleri tamamen örtecek ve tepede 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde üzerine kaynar suyu ilave edilir. Ucu sivri olmayan temiz bir bıçak veya kaşık sapı kavanozların dibine kadar batırılarak hafif hareketlerle birkaç kez sağa sola sallanır. Bu şekilde fasulyeler arasında kalabilecek hava çıkarılmış olur.
  10. Zaman geçirmeden önceden yıkanmış, temizlenmiş, kaynar suda bekletilen kapak, kavanozun ağzına yerleştirilir ve sıkıca kapatılır.
  11. Basınçlı düdüklü tencerenin dibinden itibaren 3-4 parmak su konur. Su seviyesi kavanozların 1/3 boyunu geçmemelidir. Tencerenin kapağı kapatılarak ocak yakılır.
  12. Yarım kiloluk kavanozlar için 25 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 30 dakika süreyle düdüğü açık vaziyette orta hararetli ateşte kaynatılır.
  13. Kavanozlar aralıklı olarak bir bez veya tahta üzerine yatırılarak (kapakları alta gelecek şekilde) bir gece beklenir. Sızıntı olup olmadığı kontrol edilerek, serin, loş ve rutubetsiz bir yerde kullanılıncaya kadar saklanır.
giyim_banner giyim_300-250 Image Banner
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Proudly powered by Blogger