Malzemeler:
Hamuru;
2 kg un
2 paket yas maya (80gr)
Tuz
ve aldigi kadar ilik sut
- Unu derin bir kaba koyarak yana topluyoruz ilik sutumuzu ilave ediyoruz, tuz ve onceden islattigimiz mayamizida ekleyerek guzel yumusak bir hamur yoguruyoruz. (kulak memesi yumasikliginda :-)
Ic malzemesi;
Ispanak
Peynir
Yumurta
Sogan
Tuz
Biber
Ayrica margarin (1 paketten biraz fazla)
Ispanagi guzel yikayip ince ince dogruyoruz, sonra peyniri icine rendeliyoruz, 2-3 yumarti kirip ince dogranmis soganida ekleyerek tuz ve biberle tatlandiriyoruz. Iste ic malzememiz hazir.
Hamur guzelce mayalandiktan sonra portakaldan birazca buyuk 9 beze yapiyoruz. Bir bezeyi buyukce aciyoruz
icine onceden eritmis oldugumuz margarinden soyle 3-4 kasik dokerek tumunu yagliyoruz. Yagladigimiz yufkayi bir ucundan baslayarak katliyoruz elimzde uzun bir serit olusuyor. Seriti tekrar bir ucundan obur ucuna dogru kiviriyoruz son ucu yuvarlagin knarina yani baslama noktasina dogru kivirip yaptigimiz yuvarlagi yere yatirarak ustune basiyoruz. Boylece yine elimizde sarik halinde bir beze oluyor. Bu islemi 6 beze icin tekrarliyoruz. Son uc bezeyi teker teker degilde ust uste yaglayarak buyuk bir sarik yapiyoruz bu Kalakay olacak. Yani ici bos katmer gibi ekmek.
6 sariktan birini alarak tepsimize gore yuvarlak olarak aciyoruz, icine icmalzememizi yayip ayni sekilde acmis oldugumuz baska bir bezeyi ustune kapatiyoruz, kenarlarini birlestirerek kiviriyoruz. Uzerine birazcik sut ile cirpilmis yumurta sarisi surerek sicak firinda pisiriyoruz, derece kisik olmasina gerek yok cunku her kati yagli oldugu icin cabuk ve iyi pisiyor.
3 bezeyi birlestirip hazirladigimiz buyuk sarigi yine yuvarlak sekilde tepsiye gore aciyoruz fazla ince olmamali. 2-3 cm kalinliginda olmali. ustune yumurta sarisi surerek firina veriyoruz boylece elimizde kocaman bir katmer oluyor. Peynirle sabah kahvaltida cok guzel oluyor.
Herkese afiyet olsun!
Yorum Gönder